Siirry suoraan sisältöön

Raaka-ainemarkkinoilla voi olla edessä romahdus

The Financial Times raportoi alkuviikosta, että kiinalaiset ostajat ovat alkaneet käännyttämään tilaamiaan rautamalmi ja hiilikuljetuksia takaisin kesken merikuljetuksen. Joissain tapauksissa tilaajat ovat jopa julistautuneet maksukyvyttömiksi ennenkuin tilattu lasti on edes saapunut satamaan. Viime viikolla Financial Timesin Alphavillen blogissa kerrottiin Kiinan maakuntien talouskasvulukujen poikkeavan hurjasti Kiinan virallisista kasvuluvuista.

Nämä merkit viittaavat siihen, että Kiinan talouskasvu on todennäköisesti hidastumassa paljon ennakoitua voimakkaammin Euroopan velkakriisin ja Yhdysvaltojen hitaan toipumisen vuoksi. Samanaikaisesti Kiinan investointeihin perustuva elvytysstrategia on tulossa tiensä päähän (ks. Q-review 1/2012).

Kiinan nopea talouskasvu on viime vuodet ollut keskeisiä tekijöitä raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen nousun taustalla. Kiinan hidastuva talouskasvu yhdessä Euroopan velkakriisin kärjistymisen kanssa todennäköisesti johtaa monien raaka-aineiden, kuten hiilen, terästyksen, kuparin ja rautamalmin hintojen laskuun lähikuukausina. Kuparin ja teräksen hinnat ovat jo laskeneet n. 5 prosenttia kuluvan kuukauden aikana. Hiilen hinta on puolestaan laskenut tammikuun huipustaan jo liki 25 prosenttia. Rautamalmin hinta on edelleen jatkanut nousuaan, mutta koska Kiinan kysyntä näyttää ehtyvän, voidaan senkin hinnan odottaa kääntyvän laskuun. ‘varsinkin mikäli Euroopan velkakriisi edelleen kärjistyy Kreikan eurosta eroamisen myötä lähikuukausina, raaka-ainemarkkinoilla voidaan odottaa voimakkaita hinnanalennuksia.