Siirry suoraan sisältöön

Euroalueelle suunnitellaan poikkeustilaa Kreikan eron varalle

Reuters raportoi tänään, että EU:n johtajat suunnittelevat rajoituksia vapaakauppa-alueen toimintaan Kreikan eron varalle. Käytännössä nämä rajoitukset koskisivat pääoman ja rahan liikkumista EU:n sisällä sekä rahan nostoja pankeista ja automaateista. Myös jonkinlaisia rajatarkastuksia on suunniteltu.

Miksi näin radikaaleja toimia suunnitellaan? Suurimpana pelkona Kreikan mahdollisessa euroerossa on, että se johtaisi ns. spekulatiiviseen hyökkäykseen muita kriisimaita kohtaan. Mitä tämä käytännössä tarkoittaisi on, että yritykset ja kuluttajat alkaisivat paniikinomaisesti vetämään rahojaan pois muista kriisimaista. Kyseessä olisi siis perinteinen pankkipako sillä poikkeuksella, että se kohdistuisi kokonaisiin valtioihin.

Rajoituksilla pyrittäisiin siis estämään kriisimaiden pankkisektorin romahdus, joka todennäköisesti johtaisi myös euroalueen rahoitusjärjestelmän romahtamiseen. Ongelmana eurojärjestelmässä nimittäin on, että sitä ei ole suunniteltu käsittelemään pankkipakoja, koska järjestelmän itsessään piti poistaa kyseisen ns. maksutasekriisin mahdollisuus. Tänä keväänä on kuitenkin käynyt hyvin selväksi, että eurojärjestelmä, jossa jokaisella maalla on oma keskuspankkinsa, itseasiassa mahdollistaa spekulatiivisen hyökkäyksen järjestelmää kohtaan. Selitämme tätä prosessia tarkemmin tällä viikolla julkaistavassa maailmantalouden suhdanneanalyysissä (Q-review).