Siirry suoraan sisältöön

Q-Review 2/2012 julkaistu!

Julkaisimme tänä aamuna neljännesvuosittaisen suhdanne-ennusteemme, jonka teemaosiossa käsittelemme euroalueen tulevaisuusskenaarioita ja niiden kustannuksia Suomelle. Euroopan velkakriisi varjostaa tällä hetkellä koko maailmantaloutta, ja sen takia myös kasvuennusteita pitää tarkastella Euroopan velkakriisin mahdollisten lopputulemien kautta.

Mielestämme todennäköisimmässä euroalueen kehityskulussa Suomen talouskasvu jää tänä vuonna 0,4 prosenttiin, joka tarkoittaa, että tämän kvartaalin ja loppuvuoden aikana Suomen BKT supistuisi. Euroalueen johtajien onnistuessa sopimaan tarvittavista toimista, Suomen talous kuitenkin voi kasvaa tänä vuonna yli prosentin ja ensi vuonna noin 2,5 prosenttia. Mikäli euroalue alkaisi hajoamaan johtaen Euroopan rahoitusmarkkinoiden kriisiytymiseen, Suomen BKT laskisi loppuvuoden aikana yli 4 prosenttia.

Euroalueen reaalinen BKT laskisi ennusteemme mukaan tänä vuonna noin prosentin, ja siten euroalueen viime vuoden lopulla alkanut taantuma jatkuisi läpi koko vuoden. Yhdysvaltojen talous sen sijaan jatkaisi kasvuaan, ellei euroalue ala hajoamaan. Tällöin Yhdysvallatkin painuisi taantumaan.

Analyysimme mukaan euroalueen äkillinen hallitsematon hajoaminen johtaisi Suomen BKT:n 12-17 prosentin laskuun hajoamista seuraavina kahtena vuotena. Mikäli hajoaminen olisi hallittua, Suomen BKT laskisi vain 2-10 prosenttia riippuen tavasta jolla euroalue purettaisiin. Ydin-euroon siirtyminen maksaisi Suomelle arviomme mukaan 20 – 26 miljardia euroa, ja se johtaisi prosentuaalisen kasvun hidastumiseen 4-5 prosentin verran. Täysimittainen tulonsiirtounioni eurobondien muodossa saattaisi arviomme mukaan lisätä Suomen velkataakkaa noin 20 miljardilla eurolla, joka tarkoittaisi noin 500 miljoonan euron korkomaksuja vuodessa.

Lataa Q-review 2/2012  tästä.