Siirry suoraan sisältöön

Euroalueen yritysrahoitus fragmentoituu

Euroalueen keskeisiä hyötyjä on ollut kuluttaja- ja yrityslainoituksen saatavuuden paraneminen. Euroalue on laskenut kuluttaja- ja yrityslainojen korkoja, koska sitä on kohdeltu enemmän yhtenäisenä rahoitusmarkkinana. Toukokuun blogikirjoituksessamme kuitenkin raportoimme, että Euroopan velkakriisin takia tämä integraatio näyttää olevan hajoamassa. Kuten kirjoituksessa ennakoimme,  yhteisen rahoitusmarkkinan hajoaminen on edelleen kiihtynyt.

The Financial Times raportoi eilen (4.9.), että euroalueen pienten ja keskisuurten yritysten lainojen korot ovat alkaneet erkaantua valtiokohtaisesti. Tällä hetkellä pienet ja keskisuuret yritykset joutuvat maksamaan Italiassa ja Espanjassa jo yli 2% korkeampia korkoja ottamistaan lainoista kuin mitä vastaavat yritykset Saksassa ja Ranskassa. Käytännössä tämä on seurausta kansainvälisten pankkien harjoittamasta saatavien ja vastuiden tasoittamisesta euroalueella. Näin menetellessään pankit pyrkivät minimoimaan euroalueen hajoamisen riskejä pitämällä maakohtaiset lainansa ja varallisuutensa tasapainossa. Toisin sanoen kansainväliset pankit, jotka ovat myöntäneet luottoja kuluttajille ja yrityksille kriisivaltioissa, pyrkivät pitämään luottonsa samalla tasolla kuin mitä niillä on talletuksia ja varoja kyseisessä maassa. Koska monessa kriisivaltiossa on käynnissä kiihtyvä talletuspako, nostaa tämä yritysrahoituksen hintaa kriisivaltioissa.

Tällainen kehityskulku myös kasvattaa niin sanotun spekulatiivisen hyökkäyksen uhkaa euroalueella. Yritysten lainakorkojen kasvava eriytyminen kriisimaiden ja muiden euroalueen valtioiden välillä kun kertoo ainoastaan markkinoiden odotuksista kriisivaltioiden mahdollisesta eurosta eroamisesta.