Siirry suoraan sisältöön

Q-Review 3/2012 julkaistu!

Uusin suhdanne-ennusteemme on julkaistu. Ennusteemme mukaan Suomen ja euroalueen BKT:n muutos jää tänä vuonna miinusmerkkiseksi, mutta BKT alkaa kasvaa jälleen ensi vuonna. Yhdysvaltojen talous kasvaa ennusteemme mukaan tänä vuonna noin 2,3% ja ensi vuonna kasvun pitäisi kiihtyä noin 2,8%.

Suomen, euroalueen ja Yhdysvaltojen talousnäkymiä kuitenkin edelleen varjostaa Euroopan velkakriisi. Velkakriisi täytti keväällä kaksi vuotta, mutta se ei osoita laantumisen merkkejä. Uutena piirteenä on kriisivaltioiden ja taloudeltaan vahvempien euromaiden yrityksien rahoituskustannusten eriytyminen. Ulkomaalaisten omistajien osuus Espanjan ja Italian velkakirjoista on myös laskenut selvästi kuluneen vuoden aikana. Tätä taustaa vasten EKP:n päätös aloittaa uudelleen valtioiden velkakirjojen osto-ohjelma oli odotettu, mutta se ei tule yksin ratkaisemaan velkakriisiä. Analyysimme mukaan velkakirjojen osto-ohjelman teho perustuu lähinnä peliteoreettiseen uskottavaan uhkaan eikä niinkään EKP:n toimiin markkinoilla. Varsinaisen velkakirjojen tiellä on vielä monta mutkaa, joista suurimpana sen tiukat ehdot. On todennäköistä, että euroalueen kriisimaiden poliitikot eivät niihin helpolla suostu. Euroalueen välittömän hajoamisen uhkaa osto-ohjelma kuitenkin vähentää selvästi.

Velkakriisin ratkaisuksi on EKP:n osto-ohjelman lisäksi esitetty kirjava joukko keinoja, mutta  analyysimme mukaan vain harvalla näistä voidaan vastata velkakriisin taustalla oleviin syihin. Analysoitavia keinoja ovat: EKP:n setelirahoitus joukkovelkakirjaostoin, Euroopan laajuinen pankkivalvona, EVM:n pankkilisenssi, EVM:n joukkovelkakirjaostot, kriisimaiden myöntämät vastikkeelliset velkakirjat ja pelastupaketeista luopuminen.

Analyysimme mukaan kriisivaltioiden velkojen riittävät velkajärjestelyt ovat ainoa keino, jolla kriisi voidaan ratkaista. Velkajärjestelyt vaativat kuitenkin tuekseen muita keinoja, kuten EKP:n osto-ohjelmaa, jotta euroalueen pahempi kriisiytyminen ja mahdollinen hajoaminen vältetään.