Siirry suoraan sisältöön

Euroalueen yritysrahoitus jatkaa eriytymistään

Euroalueen yrityksiä kohdellaan lainamarkkinoilla yhä eriarvoisemmin. Goldman Sachsin korkoeroja mittaava indikaattori saavutti uuden ennätyksensä tammikuussa. Yritysrahoitus onkin jatkanut eriytymistään EKP:n viime vuoden syyskuussa julkaisemasta OMT -ohjelmasta huolimatta. Eriytyminen on jatkunut luultavimmin kahdesta syystä: euroalueen pankkien tilanne on edelleen huono ja maakohtaiset riskit eivät ole juuri pienentyneet.

Vaikka talletuspako Espanjan ja Italian pankeista on EKP:n tilastojen mukaan tasaantunut talven aikana, talletukset Irlannin, Kreikan ja Kyproksen pankeissa ovat jatkaneet vähentymistään. Kuten syksyllä huomautimme, valtion velkakirjojen ostoon tähtäävä OMT ohjelma ei pysty korjaamaan euroalueen sisäisiä ongelmia, kuten työttömyyttä ja kilpailukykyeroja. Euroalueen eteläisten valtioiden kasvavan työttömyyden, alhaisen kilpailukyvyn sekä taantuman takia huonojen lainojen määrä euroalueen pankkijärjestelmässä on kasvanut alkuvuonna ennätyslukemiin. Kriisimaiden pankeilla ei siis ole edes varaa kasvattaa lainanantoaan.

Yritysten lainakorkojen eriytyminen kertoo myös, että kansainväliset pankit ovat jatkaneet saatavien ja vastuiden tasoittamisesta euroalueella. Kirjoitimme tästä ensi kerran viime vuoden toukokuussa. Yritysrahoituksen korkoerot heijastelevat pankkien kokemaa maakohtaista riskiä euroalueella, mitä valtion velkakirjojen korot eivät enää OMT -ohjelman vuoksi tee. Huhujen mukaan EKP harkitseekin puuttumista myös pk-sektorin rahoitukseen. Mario Draghin “what ever it takes” -uhkaus näyttää siis pitävän paikkansa.