Siirry suoraan sisältöön

Epävarmuus kasvaa

Kesäkuussa julkaistussa suhdanne-ennusteessamme (Q-review) varoitimme globaalin rahoitusmarkkinakriisin mahdollisuudesta. Totesimme, että keskuspankkien voimakkaat elvytystoimet sekä valtioiden yksityiselle sektorille ja toisilleen suuntaamat pelastuspaketit ovat lisänneet rahoitusmarkkinoiden riskejä. Listasimme neljä mahdollista sokkia, jotka voisivat johtaa kriisiin: globaalin pankin konkurssi, osakemarkkinaromahdus, jonkin valtion joukkovelkakirjamarkkinoiden romahdus tai laajamittainen sota Lähi-idässä.

Alkukesästä Yhdysvaltain keskuspankki, Fed, ilmoitti ensimmäisen kerran epäsuoran setelirahoitusoperaationsa (quantitative easing) asteittaisesta lopettamisesta. Ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltojen 10 vuoden velka on trendinomaisesti kallistunut, ja kehittyvien talouksien osakekurssit ovat laskeneet. Kehittyvistä talouksista onkin käynnissä pääomapako ja esimerkiksi Brasilian sekä Intian valtion velka on kallistunut huolestuttavasti. Syyriassa tehty taistelukaasuisku on puolestaan johtanut voimistuviin spekulaatioihin länsimaiden kostoiskun tai jopa sodan mahdollisuudesta. Olemmekin tilanteessa, jossa kaksi – kolme listaamastamme sokista voi iskeä maailmantalouteen syksyn aikana.

Tämän vuoksi osake- ja rahoitusmarkkinoita uhkaa korjausliike, vaikka globaalin finanssikriisin mahdollisuus on edelleen melko pieni. Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat haavoittuvassa tilassa Fedin lausuntojen aiheuttaman sijoittajien epävarmuuden sekä osakkeiden ostoon käytetyn velan (margin debt) korkean tason vuoksi. Marginaalivelan korkea taso tarkoittaa, että sijoittajat ovat ostaneet paljon osakkeita välitysfirmojen tarjoamille luotoilla. Osakkeet toimivat luottojen vakuutena ja, jos kurssit alkavat laskea, sijoittajat yleensä pyrkivät myymään osakkeensa nopeasti välttyäkseen tappiolta. Tällaiset ”pakkoalennusmyynnit” kiihdyttävät kurssien laskua.  Yhdysvalloista alkanut kurssilasku johtaisi nykytilanteessa lähes varmasti globaaliin kurssikorjaukseen, jonka vaikutukset maailmantalouteen olisivat todennäköisesti vakavia. Epävarmuuden kasvun vuoksi olemme asettaneet kaikki Deprconin arvot negatiiviseen tarkkailuun.