Siirry suoraan sisältöön

Q-Review 3/2013 julkaistu!

Olemme julkaisseet uusimman suhdanneanalyysimme. Ennustamme Suomen talouden kasvavan ensi vuonna 1,8 prosentin vauhtia ja vuonna 2015 jo 2,7 prosentin vauhtia. Euroalueen ennustamme kasvavan ensi vuonna 1,7 prosentin ja vuonna 2015 1,7 prosentin vauhtia. Yhdysvaltojen talouskasvun ennustamme kiihtyvän ensi ja seuraavan vuonna noin kolmeen prosentiin. Suhdanneanalyysimme on kokonaisuudessaan ladattavista tästä.

Maailmantaloutta uhkaa sen kaksijakoinen kehittyminen. Eurooppa ja Yhdysvallat vahvistuvat, mutta joissakin kehittyvissä talouksissa näyttää olevan käynnissä jopa lähes täysimittainen pääomapako. Vaikka FEDin päätökset määrällisestä keventämisestä vaikuttavat kehittyvien talouksien pääomamarkkinoihin, ovat niiden ongelmat paljon syvemmällä. FEDin päätöksellä voikin olla negatiivisia vaikutuksia kehittyvien talouksien ja maailmantalouden kasvunäkymiin pidemmällä aikavälillä.

Rikkaiden maiden kokonaisvelan määrä on myös noussut jopa vuosien 2007 – 2009 finanssikriisiä korkeammaksi siitä huolimatta, että esimerkiksi pankkien ns. velkavivun käyttö näyttää vähentyneen. Tämä muodostaa maailmantaloudelle maltillisen uhan, jota Euroopan ja Yhdysvaltojen ennustettu talouskasvu tulee toteutuessaan vähentämään.