Siirry suoraan sisältöön

Negatiivisia ja positiivisia yllätyksiä: Q-Review 1/2014 julkaistu!

Ennustamme Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 prosentin vauhtia. Lasku edellisestä ennusteestamme (Q-review 4/2013), jossa ennustimme Suomen taloudelle yli kahden prosentin kasvua, on melko selvä. Ennusteiden kehityksestä sekä toteutuneen BKT:n kasvun perusteella voidaankin päätellä, että Suomen talous ei ole, ainakaan toistaiseksi, seurannut euroalueen ja Yhdysvaltojen talouden positiivista virettä.

Toisaalta on syytä huomata, että kaikki indikaattorit eivät anna aivan niin synkkää kuvaa Suomen talouden tilasta, mitä viimeisimmät tammikuun teollisuustuotannon ja viennin tilastotiedot kertoivat. Käyttämämme Makrosuhdanne-indeksin kehitys ennakoi pikemminkin nollakasvua, kuin BKT:n varsinaista vähenemistä.

Euroalueella BKT on kasvanut jo kolmen neljänneksen ajan implikoiden taantuman päätöstä. Ennustamme euroalueen yltävän tänä vuonna 1,5 prosentin kasvuun. Yhdysvaltojen talouden ennustamme kasvavan noin 2,5 prosentin vauhtia.

Venäjän toimet Krimillä ja niiden mahdolliset vastatoimet ovat kasvattaneet tulevaan talouskehitykseen liittyvää epävarmuutta. Nämä yhdistettyinä riskin kasaantumiseen rahoitusjärjestelmässä ovat näkemyksemme mukaan nostaneet uuden globaalin finanssikriisin mahdollisuutta seuraavan vuoden aikana. Arviomme mukaan uuden kriisin todennäköisyys on tällä hetkellä 15 %.

Ennusteemme on ladattavissa tästä.