Siirry suoraan sisältöön

Markkinaromahdusvaroitus

Lähetimme maanantaina Trends and Topics suhdannepalvelumme tilaajille tämän varoituksen.

T&T varoitus: markkinaromahduksen todennäköisyys on noussut

Yhdysvaltojen osakemarkkina on vuoden ensimmäisinä viikkoina rikkonut lähes kaikki aikaisemmat arvostusennätykset. Monella mittarilla arvioituna Yhdysvaltojen osakemarkkinan voidaan todeta olevan kalleimmalla tasollaan koskaan. Myös maailman osakemarkkinat ovat saavuttaneet erittäin korkeita arvostustasoja.

Samalla pääomien virta pois roskalainoihin sijoittavista indeksiosuusrahastoista on Yhdysvalloissa kiihtynyt, etenkin kahden viimeksi kuluneen viikon aikana. Myös valtioiden joukkovelkakirjojen korot ovat alkaneet nousta, kuten edellisessä Trends & Topics katsauksessa selitimme. Hyvin usein nämä ennakoivat korjausliikettä osakemarkkinoilla.

Näiden tapahtumien vuoksi olemme nostaneet markkinaromahduksen todennäköisyyden 90 %:iin seuraaville 12 kuukaudelle. Tämä ei tarkoita, että romahdus olisi tapahtumassa välittömästi. Arvopaperimarkkinoiden mania-vaiheet voivat, ilman keskuspankkienkin tukea, kestää yllättävän pitkään.

Olemme kuitenkin saavuttaneet pisteen, jossa markkinat voivat romahtaa ilman eri varoitusta minä päivänä tahansa. Kuten joulukuun Q-reviewssä varoitimme, romahduksella voi olla hyvin dramaattisia ja äkillisiä vaikutuksia maailmantalouteen. Jatkamme aiheesta seuraavassa T&T -katsauksessa ensi viikolla.