Siirry suoraan sisältöön

Q-Review 3/2019: Loppupeli

Taantuma on tulossa. Taloudelliset indikaattorit ovat laskussa kautta maailman. Kuten olemme maaliskuusta 2017 asti varoittaneet, taantumasta ei kuitenkaan tule normaalia.

Suuri syyllinen tähän on hauras maailmantalous. Se on syntynyt alhaisten ja negatiivisten korkojen sekä keskuspankkien arvopaperinosto-ohjelmien ja vuoden 2008 kriisin jälkeen toteutettujen pankkipelastuksien seurauksena. Näiden toimien vuoksi maailman tuottavuuskehitys pysähtyi vuonna 2011 (ks. kuvio).

Kuvio. Kokonaistuottavuuden (total factor productivity) kasvu globaalisti sekä alueittain. Lähde: GnS Economics, The Conference Board.

Keskuspankkien välineet elvyttää taantumassa ovat myös lähes täydessä käytössä. Vaihtoehtoina ovat käytännössä vain äärimmäiset menetelmät, kuten rahajärjestelmän tuhoava valtion setelirahoitus.

Tämä tarkoittaa, että taantuma tulee muuttumaan globaaliksi talouskriisiksi, joka tulee muuttamaan taloudellisia ja poliittisia instituutiota monin tavoin. Q-Review 3/2019: Loppupeli -raportissa analysoimme mahdollisia muutoksia, joilla toteutuessaan on suuri vaikutus sijoittajien, yritysten ja kotitalouksien tomintaympäristöön.

Q-Review 3/2019: Loppupeli -raportti löytyy kaupastammeOsta

Q-Review raporttiemme vuositilaus on saatavillaGnS Kauppa