Siirry suoraan sisältöön

Q-Review 4/2019: Syvyyteen

Viime vuoden loppu oli myrskyisä maailman rahoitusmarkkinoilla. Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin täydellinen rahapoliittinen käännös tammikuun alussa kuitenkin rauhoitti markkinat.

Sillä saavutettu rauha kuitenkin rikkoutui äkillisesti 16. syyskuuta, kun jälleenmyyntitodistusten eli nk. repo-markkinan korot nousivat yhtäkkisesti 248 peruspistettä, eli yli tuplasti Fedin yliyön talletuskoron yläpuolelle.

Fedin repo-operaatio kuvaa hyvin keskuspankkien epätoivoisia yrityksiä estää maailmantalouden romahtaminen. Ne eivät kuitenkaan ole korjanneet repo-markkinan ongelmia, minkä lisäksi luottomarkkinat ovat signaloineet kasvavaa stressiä kesästä lähtien.

Niin kutsuttujen roskalainaluokan ja investointiluokan yrityslainojen korkojen erotus (spreadi) on myös hiipinyt ylöspäin kesästä lähtien (ks kuvio 1). Syksyllä luottomarkkinoiden 1,2 biljoonan dollarin velkavivutettujen lainojen (leverage loans) markkina alkoi ilmentää kasvanutta stressiä, jolloin myös ja vakuudellisten lainojen (collateralized loan obligation, CLO) lähes 700 miljardin dollarin markkina alkoi laskea.


Kuvio 1. BofAML:n Yhdysvaltojen yrityslainojen C indeksin koron erotus (spreadi) Yhdysvaltojen liittovaltion velan spottikoron suhteen tammikuun 1. 2015 joulukuun 16. 2019. Lähde: GnS Economics, St. Louis Fed

Keskuspankit ovat jälleen täydessä elvytysmoodissa. Se on poikkeuksellista, koska emme ole vielä edes taantumassa.

Keskuspankkien yritykset arvopaperikuplan ja maailmantalouden kannattelemiseksi on kuitenkin turhaa. Ne voivat vain ostaa rajoitetusti aikaa. Kriisi on tulossa!

Q-Review 4/2019: erikoisraportti vuosien 2020-2023 talousromahduksesta. Osta

Q-Review 3/2019: Loppupeli. Osta

Q-Review 2/2019: Varautujan bunkkeri. Osta

Q-Review 1/2019: Miksi globaali talouskasvun malli on hajonnut. Osta

Tilaa Q-Review raportit vuodeksi (4 numeroa). Tilaus sisältää pääsyn kaikkiin vanhoihin raportteihin.GnS Kauppa