Siirry suoraan sisältöön

Suomen suhdannetila jatkuu epävarmana, Eurooppa sukeltaa

Markit Economics on julkaissut viime päivinä kuukausittaisia teollisuuden ostopäällikköindeksiensä arvoja maailman johtavista talouksista. Lukujen valossa tilanne maailmantaloudessa on kaksijakoinen. Maailmantalouden teollisuustuotanto supistui viidettä kuukautta peräkkäin, mutta hitaammin kuin aikaisemmin. Kiinan talouden alamäki osoittaa tasaantumisen merkkejä, vaikka on ennenaikaista puhua käännepisteestä. Yhdysvaltojen tuotantosektori kasvaa Markitin lukujen perusteella aiempaa hitaammin.

Surullisimmat luvut tulivat euroalueelta. Teollisuustuotantonnon supistuminen jatkui kaikissa keskeisissä euroalueen talouksissa, ja supistuminen kiihtyi Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. Suomesta Markit ei kerää ostopäällikköindeksiään, mutta viimeaikaiset irtisanomis- ja lomautusuutiset osoittavat, että taloustilanne on huomattavan epävarma. Indikaattoreidemme mukaan Suomen talous supistuisi talven aikana jonkin verran.

Kokonaisuudessaan tilanne Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa on juuri sellainen, jota viime toukokuun Deprcon -päivityksissä ennakoimme. Yhdysvaltojen talous kasvaa hitaasti. Suomen talous horjuu taantuman partaalla, ja euroalueen talouden alamäki jatkuu jyrkkänä. Tulevan talven osalta tilanne on pysynyt ennallaan, ja emme näe syytä muuttaa Deprconin arvoja. Yhdysvaltojen talous jatkaa näkemyksemme mukaan hidasta kasvuaan, mikäli poliitikot pääsevät sopuun uhkaavien veronkorotuksien sekä menojen leikkauksien, eli ns. fiscal cliffin, siirtämisestä. Euroalueen taloustilanne jatkaa heikentymistään talven aikana Kreikan, Espanjan ja Italian vetämänä. Suomen tilanne on monelta osin riippuvainen euroalueen ongelmista, mutta ne myös hyödyttävät Suomea. Euroalueen kriisi on laskenut euron kurssia, mikä on edesauttanut Suomen vientiä.