Siirry suoraan sisältöön

Valoa Yhdysvalloista ja valonpilkahduksia euroalueella

Viimeaikaiset talousuutiset antavat aihetta optimismiin maailmantalouden osalta. Yhdysvalloissa haettujen työttömyysvakuutuskorvausten määrä laski alimmilleen kuuteen vuoteen. Kuluttajien luottamus on niin ikään hyvin lähellä viiden vuoden huippulukemia, ja teollisuustuotanto tärkeimmillä tuotantoalueilla jatkaa kasvuaan. Samanaikaisesti kotitalouksien kokonaisvelan taso on jatkanut laskuaan. Kaikki nämä signaloivat siitä, että Yhdysvaltojen talous on saavuttamassa nopean kasvun trendiään. Tämän vuoksi nostimme Yhdysvaltojen talouden suhdannetta kuvaavan Deprconin arvon lukuun neljä, joka signaloi talouden noususuhdannetta sekä rahoitusmarkkinoiden normalisoitumista.

Yhdysvalloista on tärkeää huomioida, että vaikka kotitalouksien ovat maksaneet pois velkaansa finanssikriisin alettua, Yhdysvaltojen liittovaltio on velkaantunut voimakkaasti. Liittovaltio on näin kompensoinut kokonaiskysynnän laskua ja estänyt taloutta luisumasta syvempään taantumaan. Tätä on luonnollisesti edesauttanut myös Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed), joka on epäsuoralla setelirahoitusohjelmallaan (quantitative easing) helpottanut rahoitusmarkkinoiden toimintaa. Fed on uhannut QE -ohjelman asteittaisella lopettamisella jo viime keväästä lähtien. Tämä on jo näkyvissä velkakirjamarkkinoilla ja vaikutukset voivat siirtyä osakemarkkinoille nopeastikin. Yhdysvaltojen osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoita uhkaakin korjausliike, joten liialliseen optimismiin ei ole varaa.

Euroopassa on viime aikoina raportoitu odotettua paremmasta kasvusta etenkin Saksassa, Ranskassa ja Portugalissa. Vaikka kyseessä on BKT:n muutoksen ensimmäinen, arvio (estimaatti) antaa se kuitenkin pientä toivoa paremmasta. Euroalueen työttömyys ja etenkin nuorisotyöttömyys jatkaa kuitenkin ennätystasolla. Kreikassa nuorisotyöttömyys on noussut jo tragikoomiseen, lähes 65 prosenttiin. Siksi, puhtaasti talouslukujen valossa, on vielä turha puhua toipumisesta.

Merkit lähestyvästä velkojen uudelleenjärjestelystä yhdessä kohtuullisen positiivisten kasvulukujen sekä Yhdysvaltojen talouden piristymisen valossa antavat kuitenkin aihetta varovaiseen optimismiin. Vaikka Saksan liittokansleri Angela Merkel on, lähestyvien vaalien takia, toistuvasti kieltänyt Kreikan valtion velan (uuden) uudelleenjärjestelyn, kielsi hän myös sen mahdollisuuden ennen ensimmäistä velkajärjestelyä. Tosiasia kuitenkin on, että Kreikka ei tule selviämään velvoitteistaan, ja Euroopan johtajat tietävät tämän.

Näkemyksemme mukaan neuvottelut Kreikan velkojen uudelleenjärjestelystä aloitetaan Saksan liittopäivävaalien jälkeen. Koska uudelleenjärjestely kohdistuu Euroopan veronmaksajien takaamaan velkaan, neuvotteluja käydään todennäköisesti pitkään salassa. Kreikan velkojen uudelleenjärjestely avaisi myös mahdollisuuden muiden kriisivaltioiden velkojen uudelleenjärjestelyille, jotka yhdessä paranevan talouden suhdanteen kanssa voisivat nostaa Euroopan talouden jaloilleen varsin nopeasti. Tämän vuoksi olemme nostaneet euroalueen Deprconin arvon kakkoseksi, mikä tarkoittaa, että talous on mahdollista saada kasvuun politiikkatoimilla.